Nieuwbouw distributiecentrum Wasco te Apeldoorn

Sanitairgroothandel Wasco bouwt op bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn een nieuw distributiecentrum. Duurzaamheid, met daaraan gekoppeld het BREEAM-NL Duurzaamheidscertificaat ‘Excellent’, speelt een belangrijke rol bij de bouw van dit DC met een oppervlakte van 18.000 m2 logistieke ruimte en 1.500 m2 kantoren. Het ontwerp is van Bessels architekten & ingenieurs en VDR Bouwgroep gaat de nieuwbouw realiseren. In opdracht van VDR Bouwgroep, uit Deventer, gaan wij hier de stalen dak- en sandwichbeplating leveren en monteren.

“Dak- en wandbeplating van deze afmetingen zien we de laatste tijd niet vaak meer”, zegt onze projectleider Jan Visscher . Ons bedrijf leverde en monteerde maar liefst 18.000 m2 dakbeplating en 5.000 m2 wandbeplating voor het nieuwe distributiecentrum . Het dak is opgebouwd uit stalen warmdakplaten. De wanden worden uitgevoerd in sandwichpanelen met een dikte van 120 mm en een RC-waarde van 5,09.  Een hoge isolatiewaarde dus, passend bij het duurzame karakter van dit gebouw. Gekozen is voor een beplating in twee kleuren: RAL 9006 en 7016.

Vanwege de forse afmetingen hebben we qua planning het gebouw in segmenten opgedeeld, zodra er een deel van de staalconstructie gereed was, kunnen wij gaan monteren.

“Kwaliteit leveren en afspraken nakomen hebben wij hoog in het vaandel staan. Daarmee willen wij ons onderscheiden in de markt”, aldus Visscher.

Uitgangspunt voor het ontwerp is een eenvoudig groot volume in een groen landschap. Binnen dit volume bevinden zich over drie lagen de kantoorruimten. Het gebouw blijft op deze wijze heel compact, waardoor de kavel voor een groot deel groen blijft. Deze groene ruimte voorziet in een natuurlijk grasland met een wadi ten behoeve van regenwateropvang.

Het gebouw is ter plaatse van het kantoor verbijzonderd met een grote glazen pui omlijst met een kader. Om ook de distributiehal te voorzien van daglicht worden grote semi-transparante puien geplaatst, zodanig dat in de zones waar gewerkt wordt profijt is van het daglicht.